Bløder dit tandkød?

Mange mennesker oplever, at deres tandkød jævnligt bløder en lille smule. Nogle slår det hen med, at de nok er lidt for hårde med tandbørsten. Men tandkødet bløder ikke, fordi man børster for hårdt. Blødning kan være det første synlige tegn på tandkødsbetændelse. Uden behandling kan tandkødsbetændelse udvikle sig til paradentose, som kan medføre, at tænderne bliver løse og falder ud. Både tandkødsbetændelse og paradentose kan bremses med hjælp fra tandlægen, men først og fremmest ved din egen indsats med tandbørsten. Så man skal ikke holde pause med tandbørsten, selv om det bløder.

Tandlægen eller tandplejeren kontrollerer tandkødet ved de regelmæssige besøg. Men husk alligevel at sige, hvis tandkødet er ømt eller bløder, når du børster tænder. Bliver tandkødsbetændelsen eller paradentosen opdaget i tide, har man selv, med hjælp fra tandlægen, flere muligheder for at stoppe og helbrede sygdommen. Vi kan fjerne tandsten og bakteriebelægninger, så tandkødet kan blive sundt igen, men man må selv forbedre renholdningen, så bakterierne bliver fjernet dagligt – og det kan tandlæge og tandplejer instruere i.

Tandkødsbetændelse opstår, fordi tænderne ikke bliver holdt tilstrækkeligt rene. Bakterierne sætter sig fast i overgangen mellem tænder og tandkød og er årsagen til, at tandkødet bliver betændt. Hvis betændelsen ikke bliver standset, vil den arbejde sig ned langs tandroden og angribe tandknoglen, og så har man udviklet paradentose. Man kan have fremskreden paradentose uden selv at mærke til det.

gingivitis