De tre store tandsygdomme

Man taler om ”de tre store tandsygdomme”. Det er i min levetid (skribenten er 30 år) at den tredje er kommet på – før det talte man om ”de to store”. Når man i dag taler om tre, er det fordi den tredje tandsygdom, erosion, i dag ligesom caries og paradentose er en trussel mod folketandsundheden.

I det følgende beskrives de tre – men hæng på til den sidste. Den er ved at være stor!

 

 Cariescaries2

er navnet for den tandsygdom de fleste kender som ”huller i tænderne”. Caries opstår når tandsubstans ødelægges af affaldsstoffer(syrer) fra mundhulens bakterier, der lever af sukker og andre kulhydrater.

Kroppen er egentlig meget god til selv at forebygge caries, idet spyttet dels indeholder stoffer, der neutraliserer syrer og dels skyller tænderne rene for bl.a. sukker.

Det der i dag giver kroppens forsvar kamp til stregen er, at sukkerpåvirkning af tænderne strækkes ud over mange timer med skruelågssodavandsflasker og søde mellemmåltider.

Hver gang man putter noget sødt i munden, går bakterierne straks i gang med at danne syrer, og det tager spyttet 30 – 45 minutter at neutralisere syrerne igen. Hvis der så kommer en ny portion sødt, så starter processen forfra, og tænderne er i syrebad i nye 30 – 45 minutter osv.

Caries forebygges nemt: Børst tænder morgen og aften med fluortandpasta. Husk også bagpå den bagerste tand og husk at bruge tandtråd el. lign. ved mindst den ene lejlighed. Drik vand til den løbende tørst og skal du have en drik med sukker, så få den drukket på en gang. Spis sukkerfrie mellemmåltider, men hvis du skal have slik og søde sager, så spis det på en gang. Børst gerne tænderne først, så bakterierne er fjernet og fluor fra tandpastaen er til stede, når sukkeret kommer. Hvis du følger disse regler kan dine tænder sagtens holde til slik og andet sødt en gang imellem.

Caries kan ikke helbredes, men udviklingen af et cariesangreb kan standses. Hvis caries forbliver ubehandlet leder det efterhånden til rodbetændelse, der kræver enten rodbehandling eller udtrækning af tanden.

Hvis caries opdages meget tidligt kan behandlingen bestå i en instruktion om ekstra omhu med tandbørsten eller tandtråden på det sted. Regelmæssig fjernelse af bakterier og fluortandpasta vil da kunne bevirke at cariesudviklingen går i stå. Samtidig kan din tandlæge eller tandplejer behandle stedet med en slags lak, der også indeholder fluor.

Hvis caries ikke opdages meget tidligt eller hvis ingen af ovenstående milde indgreb hjalp, må tandlægen bore i tanden for at fjerne alt den syge tandmasse og fylde hullet eller opbygge den manglende tanddel med sølvamalgam, cement eller plastic.

Parodontose

PA1

Dyb tandkødslomme

 

– også kendt som ”de løse tænders sygdom”. Paradentose er en betændelsestilstand i den knogle, tænder sidder fast i. Ofte mærker man intet til sygdommen før meget sent i forløbet. Nogle oplever dog ømhed, blødning og dårligt lugt. Når sygdommen er langt fremskreden opstår tandløsning og til sidst tab af tænder. Paradentose kan skyldes dårlig mundhygiejne, men den kan også opstå hos personer med god mundhygiejne. Denne særligt aggressive paradentose ses hos ca. 8% af befolkningen. Udviklingen af paradentose kan både fremskyndes og
forværres af rygning.

PA2

9 mm dyb siger målepinden (normalt højst 3 mm).

 

Paradentose forebygges bedst ved at opretholde en god mundhygiejne samt ved at være ikke-ryger. Hvis man ikke er disponeret for aggressiv paradentose kan forebyggelse være årsagen til at man aldrig får sygdommen, og er man disponeret kan forebyggelse betyde at man udvikler sygdommen senere eller langsommere end det ellers ville have fundet sted.

Paradentose kan ikke helbredes – men udviklingen kan bremses. Når tandlægen konstaterer tegn på begyndende paradentose er det selvfølgelig tid for patienten at blive ekstra omhyggelig med sin mundhygiejne – eventuelt vejledt heri af tandplejeren. Derudover kan tandplejeren tilbyde en såkaldt paradentosebehandling, der er en slags udvidet tandrensning, hvor tandrensningen udføres helt ned i lommerne i tandkødet omkring tandrødderne. Regelmæssig paradentosebehandling vil som regel forsinke sygdommens udvikling markant eller standse udviklingen helt.

Hvis man ønsker at forebygge paradentose ved at holde op med at ryge, skal man holde op med at ryge med det samme. Nyeste forskning tyder på, at venter man med at holde op med at ryge til paradentosen er konstateret, er det for sent og rygestoppet har kun en ringe effekt i forhold til at bremse sygdommens udvikling.

Erosion

Erosioner_sund

Sunde fortænder – bemærk den noprede overflade.

– den nye store.

Tanderosion er når tandsubstans udvaskes, fordi et surt stof passerer gennem munden. Det sure stof er enten en fødevare, man spiser eller drikker, eller maveindhold der enten kastes op eller når munden pga. sure opstød.
I dag observeres udbredt tanderosion hos mange mennesker der absolut ikke lider af nogen spiseforstyrrelse. De drikker i stedet mange sodavand – ofte ”light”-typer med en god tandsamvittighed.

 

Erosioner_usund

Eroderede fortænder – bemærk den glatte overflade og de tyndslidte, gennemsigtige kanter.

Tanderosion forårsages af alle syreholdige fødevarer, fx appelsiner, grape og citron, juice, øl og sodavand. Det der overrasker mange er imidlertid, at sukkerfrie sodavand har den samme skadevirkning mht. til tanderosion som almindelige sodavand. Det er nemlig ikke sodavandens indhold af sukker der bestemmer dens eroderende effekt – det er indholdet af syre.

Tanderosion kan ikke helbredes, kun standses! Når tandlægen eller tandplejeren opdager begyndende tanderosion vil de forsøge at finde årsagen til dens opståen, og vejlede patienten i at lægge sine vaner om. Hvis erosionerne er så langt fremskredne at patienten er tandinvalid, kan problemet kun løses ved at overdække tænderne f.eks. med porcelænskroner. Tænder med kroner er aldrig så gode og sjældent så pæne som raske tænder, og porcelænskroner koster mange penge.

Derfor: Drik vand og begræns dit indtag af saft, juice, sodavand og lign. Men når du drikker syrligt, så forsøg at lade drikken løbe forbi tænderne med så lidt kontakt som muligt. Brug gerne sugerør. Undgå at lade væsken løbe rundt i hele munden. Når du har drukket færdig, så skyl munden grundigt med almindeligt vand. Undgå tandbørstning den næste halve time, da det blot vil fremme erosionen yderligere.

Og P.S. til erosion: Ny forskning peger på, at forbruget af syreholdige drikkevarer er med til at fremskynde knogleskørhed også hos ganske unge kvinder.

 

Billederne på siden er fra Dansk Tandlægeforenings billedarkiv.