Rodbehandling

En rodbehandling foretages, når tandens nerve er syg eller død. Rodbehandlingen foretages ved at tandlægen borer hul i tanden ind til nerven. Herefter fjernes det bløde og døde væv i nervekanalerne og disse renses rene ved hjælp af små file. Når tandens rodkanal er udrenset og desinficeret, fylder man den med et plastisk materiale og cement. Herved skal roden fyldes så tæt, at der ikke kan trænge bakterier ind i rodkanalen. Tandlægen vil kontrollere sin rodbehandling på røntgenbilleder for at sikre, at rodbehandlingen fylder hele rodkanalen ud og har den rette længde.
Lette smerter de første dage efter en rodbehandling er ikke usædvanligt og vil normalt kunne klares med almindelig håndkøbsmedicin. Vedbliver smerterne eller forværres smerterne, skal man tage kontakt til sin tandlæge.
Efter 1 år vil man tage et nyt røntgenbillede for at kontrollere, at rodbehandlingen er lykkedes.

I enkelte tilfælde kan en betændelse på rodspidsen være så vanskelig at komme til livs, at man er nødt til dels at foretage almindelig rodbehandling, men også at foretage en kirurgisk fjernelse af den yderste del af tandroden sammen med den betændelse, der er der omkring og på den måde afslutte rodbehandlingen fra tandens rodspids.

En rodbehandlet tand er en svækket tand, og det vil ofte være nødvendigt at behandle med en krone for at undgå tanden knækker. En rodbehandlet tand kan med tiden blive grålig til blålig misfarvet. Hvis det er synligt, kan det være nødvendigt at blege eller kronebehandle en sådan tand for at gøre den kosmetisk tilfredsstillende.